Veegmachines
Wilt u een schoongeveegd straatwerk, maar geen rugpijn? Dan is een veegmachine zeer handig om de klus te klaren!
Met een veegmachine wordt het schoonhouden van uw straatwerk een simpele klus. De veegmachine is breed inzetbaar, denk bijvoorbeeld aan uw oprit, tuinpad, patio en/of parking. Maar ook in de tuin is de veegmachine handig bij het verwijderen van o.a. maaisel, bladeren, dennennaalden, bessen, zand en ander loszittend afval.
De veegmachine heeft aan de voorkant een grote draaiende (roterende) nylon bezem. Met deze bezem wordt afval verplaatst, in de door u gewenste richting. Met een speciaal ontwikkelde vuilopvangvak is het tevens mogelijk het vuil gelijk netjes op te vangen. Naast de opvangbakken zijn ook sneeuwschuiven beschikbaar. Deze zijn ideaal om paden weer sneeuwvrij te maken in de winter. Zie hier onze tips voor het kopen van een veegmachine. Wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan contact op.
Onderstaand ons assortiment veegmachines en meer informatie.
✔ Achteraf betalen ✔ Gratis verzending* ✔ Scherpe prijzen ✔ Expertise ✔ 100 dagen bedenktijd
Veegmachines
Lumag KM600N Veegmachine
Benzine / 60 cm werkbreedte / Gratis opvangbak & sneeuwschuifHoe werkt een (benzine) veegmachine
Een veegmachine bestaat in principe uit een motor, met aan de voorzijde een ronddraaiende nylon borstel. De motor (icm aandrijfriemen) zorgt voor het laten draaien van de borstel en de aandrijving van de wielen. De veegmachines zijn dus zelfaangedreven, u hoeft deze niet te duwen. Onze veegmachines kunnen zowel vooruit als achteruit rijden. De borstel veegt het vuil naar voren. Doormiddel van hendels op het bedieningspaneel, kunt u de borstel ook schuin zetten. Zo wordt het vuil naar links of rechts geveegd. Met de opvangbak is het mogelijk het vuil direct op te vangen.
Het grootste voordeel van een veegmachine is dat rugklachten (van vegen met een bezem) verleden tijd is. Het enige dat gedaan moet worden is achter de veegmachine aan lopen en deze begeleiden tijdens het vegen. Een veegmachine met opvangbak heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van een gewone bezem. Met de veegmachine met opvangbak bent u veel sneller klaar. Zeker wanneer het gaat om grotere oppervlakten. Het vuil wordt gelijk in een opvangbak geveegd. U hoeft niet meer het vuil naar 1 plek te vegen om het daar op te ruimen. Een veegmachine veegt ook beter schoon. De roterende borstel pakt veel meer vuil op, dan de gewone bezem. Het terrein wordt dus sneller en beter schoon.
Een veegmachine is niet geschikt om mos en/of onkruid tussen stenen te verwijderen. Dat kan alleen met een onkruidborstelmachine.
Welke veegmachine kopen?
Voor u een veegmachine gaat kopen is het van belang u goed te (laten) informeren. Zie hiervoor de tips van Geert, onze veegmachine-expert. Wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan contact op.
BREEDTE
Bij de keuze van een veegmachine speelt de grootte van de te vegen oppervlakte een belangrijke factor. Er zijn veegmachines met een borstelbreedte van 60 cm, 80 cm en 100 cm. Voor een groot en makkelijk bereikbaar oppervlak is een veegmachine van 80 of 100 cm breed geschikt. Moeten veel smalle paden schoongeveegd worden, dan is uiteraard een smalle machine (60 cm werkbreedte) het handigst.
ONDERGROND
Naast de breedte is de ondergrond van belang. Moet u een ongelijjke ondergrond met veel groeven tussen de stenen (kasseien of waaltjes) vegen? Dan werkt een veegmachine met zwenkwielen met luchtbanden het beste.
OVERIGE SPECIFICATIES
Bij de aanschaf van een veegmachine moet u dus vooral letten op:
- De breedte van de veegmachine c.q. borstel.
- Welke ondergrond moet geveegd worden. Dit betekent zwenkwielen met harde - of luchtbanden.
- Wilt u de machine handmatig of elektrisch kunnen starten?
- Wordt de machine geleverd inclusief opvangbak en sneeuwschuif of zijn dit verkrijgbare accessoires?
- Wat is het vermogen van de motor?
- Wat is het gewicht van de machine?
Veegmachine starten
Alle benzine veegmachines kunnen handmatig gestart worden. Daarnaast zijn er ook modellen die elektrisch gestart kunnen worden. Hiervoor wordt een 230 volt verlengkabel gebruikt, die aangesloten wordt op een stopcontact. De motor start vervolgens na het indrukken van een startknop. Zie bijvoorbeeld de benzine veegmachines PRO-22 V3E en PRO-22 V6E met elektrische start. Deze machines zijn voorzien van een accu, waardoor met 1 druk op de knop gestart kan worden.
Instellen van de borstels
Veegmachines zijn uitgerust met 1 of 2 zwenkwielen. Deze zijn in hoogte verstelbaar en hiermee wordt bepaald hoe hard de borstel de grond moet vegen. De zwenkwielen kunnen massief/hard zijn, waardoor ze geschikt zijn voor vlakke ondergronden (straatwerk, tegels, klinkers, etc.). De Lumag KM600N en de KM800 zijn uitgevoerd met deze harde zwenkwielen. Wanneer de ondergrond ongelijk is (kasseien, waaltjes, koppelstones), dan zijn veegmachines met een zwenkwiel met luchtband beter. Zie hiervoor de veegmachines van PRO-22 en de Lumag KM1000. De veegmachines met een zwenkwiel met luchtbanden zijn breed inzetbaar; op zowel vlakke als ongelijke ondergrond. De borstels zijn aan slijtage onderhevig en indien nodig bij ons te bestellen.
Beginnen met veegwerkzaamheden
Vul de benzine veegmachine met benzine. Voor een 4-takt motor wordt normale benzine (E5) gebruikt, maar bij voorkeur de "super benzine" van Shell (zoals V-Power). Het beste voor deze motoren is het gebruik van Alkylaat benzine, zoals Aspen 4. Groot voordeel van alkylaat benzine is de lange houdbaarheid (tot wel 6 jaar). Normale benzine heeft een beperkte houdbaarheid en kan al snel voor motorstoringen zorgen. Gebruik absoluut geen E10 benzine! Zie hier meer informatie over de te gebruiken brandstof.
Vervolgens wordt de hoogte van de borstels ingesteld. U bepaalt dus hoeveel de borstel de grond moet raken. Op het bedieningspaneel wordt tevens de (loop)snelheid en stand/richting van de borstels ingesteld. Het draaien van de borstels en wielen wordt aangezet en de rijrichting (vooruit/achteruit) wordt bepaald. Tevens bepaalt u of het vuil bijelkaar geveegd wordt of gelijk opgevangen in een opvangbak. Voor het ruimen van sneeuw, werken de normale borstels perfect. Bij grote hoeveelheden sneeuw wordt tevens de sneeuwschuif gebruikt.
Onderhoud
Om de levensduur van uw veegmachine te waarborgen is het onderhoud geven aan uw veegmachine van groot belang. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt een algemene- en veiligheidscontrole uitgevoerd, waardoor grote reparatiekosten en onveilige situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. U kunt bij elke tuin- parkdealer of landbouwmechanisatie bedrijf uw veegmachine laten onderhouden.
WAT KUNT U ZELF UITVOEREN VOOR HET BEHOUD VAN UW VEEGMACHINE?
Bij het onderhoud aan uw veegmachine is een aantal zaken belangrijk:
- Het reinigen van de veegmachine.
- Het regelmatig vervangen en controleren van de olie in het motorblok.
- Het schoonmaken of eventueel vervangen van het luchtfilter.
- Algehele veiligheidscontrole.
- V-snaren en bedieningskabels controleren en afstellen.
- Draaiende delen, bedieningskabels smeren.
- Aftanken met Alkylaatbrandstof (mens- en milieuvriendelijke brandstof met lange houdbaarheid).
Kijk altijd in de (online) gebruiksaanwijzing : daar vindt u altijd een onderhoudsschema.
Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw veegmachine.
Advies
Wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op. Wij helpen u graag.