Hakselaars

Hakselaars

Wilt u een mooi onderhouden tuin? Dan is een hakselaar een handige machine om deze klus te klaren.

Met een hakselaar kunt u snoeihout verkleinen tot kleine houtsnippers. Deze houtsnippers kunt u vervolgens verwerken tot compost, afvoeren met het overige tuinafval of hergebruiken als bodembedekker. Indien u (veel) snoeiwerk heeft is een hakselaar onmisbaar bij het schoon houden van uw tuin. Ons assortiment bevat modellen voor particulier t/m professioneel gebruik. De hakselaars zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen (aandrijvingen); benzine, elektrische en op de aftakasaandrijving

Om te bepalen welke hakselaar geschikt is, kiest u eerst de gewenste aandrijving. Vervolgens bepaalt u op basis van de takdikte, welke takkenhakselaar krachtig genoeg is. Zie hier onze tips voor het kopen van een hakselaar. Wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan contact op.

Onderstaand ons assortiment hakselaars en meer informatie.

 

✔ Achteraf betalen   ✔ Gratis verzending*   ✔ Scherpe prijzen   ✔ Expertise   ✔ 100 dagen bedenktijd

7 producten

2 3 4 5

7 producten

2 3 4 5

Benamingen versnipperaar en hakselaar

De begrippen hakselen en versnipperen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar er is wel een verschil. Bij hakselen worden de vezels van takken in de lengterichting gesneden. Gehakseld hout is daardoor zeer geschikt als compost. Met een hakselaar kunnen mede dankzij deze manier van snijden, zowel houtresten als bladresten (in combinatie met houtresten) verwerkt worden. Als u een versnipperaar gebruikt blijft de vezel van een tak wel intact. U krijgt dikkere houtsnippers. Deze zijn uitstekend te gebruiken als bodembedekker. Bij het hakselen is het voordeel dat het gehakselde hout snel composteert en het bodemleven stimuleert. Wilt u het materiaal gewoon via de GFT afvoeren dan kunt u natuurlijk veel meer materiaal kwijt.

Hoe werkt een hakselaar

Een hakselaar bestaat in principe uit een motor en een mestrommel waarop 2 messen zijn geplaatst. De motor drijft doormiddel van 2 aandrijfriemen de mes trommel aan. Op de mestrommel zitten twee snijmessen (die na slijtage omgedraaid kunnen worden) en op de basis van de hakselaar zit een contrames. Via de inworptrechter voert u de takken in de hakselaar. De takken worden tussen de messen op de trommel en het contrames afgesneden. De rond draaiende trommel zorgt voor een luchtwerveling. Hierdoor worden de versnipperde takken via de uitworptrechter uit de hakselaar geworpen. Belangrijk hierbij is dat het materiaal geleidelijk wordt ingevoerd zodat de trommel/motor altijd op volle toeren blijft draaien. Bij de hakselaars die zijn voorzien van een invoerwals worden de takken via de wals gelijkmatig de hakselaar ingetrokken en vervolgens door messen afgesneden. Vervolgens zorgen 10 klepelmessen dat het materiaal nogmaals wordt verkleind. U kunt de invoersnelheid op de machine aanpassen.

Welke takkenhakselaar is geschikt voor mij?

Kies een machine die geschikt is voor de te verhakselen hoeveelheid en het soort tuinafval. Hoe meer hout je wilt verhakselen en hoe groter de takken, hoe zwaarder de tuinhakselaar moet zijn.

Er zijn hakselaars leverbaar met een benzinemotor, elektro motor of met een aftakas aansluiting. Voordeel van benzine hakselaars is dat deze overal inzet baar zijn. De met een elektromotor aangedreven machines zijn leverbaar in 230 Volt of 400 Volt (krachtstroom). Ze zijn over het algemeen stukken stiller dan de benzine-uitvoeringen maar wel iets minder krachtig. Hakselaars met een elektromotor veroorzaken minder uitlaatgassen en zijn ze dus een stuk milieuvriendelijker! Helaas is de verlengkabel lengte en dikte wel belangrijk. Langere verlengkabels veroorzaken spanning verlies en kunnen schade aan de motoren veroorzaken. De 230 Volt uitvoering is vooral geschikt voor particulier gebruik. Bij gebruik van een aftakas aangedreven hakselaar is de aanwezigheid van een tractor (met het juiste vermogen) noodzakelijk.

Om te bepalen welke hakselaar voor u geschikt is moet u eerst vaststellen welk tuinafval u gaat verhakselen of versnipperen en wat u met het verwerkte materiaal wilt gaan doen. Met de meeste hakselaars kun je alleen takken (of takken met bladeren) en ander hard tuinafval verwerken. Er zijn ook hakselaars die zowel takken als zacht organisch afval aankunnen (meestal zijn dit de lichtere doe’t zelf hakselaars).

Vervolgens bepaald u wat de maximale dikte is van de takken die u wilt verhakselen. Wij geven altijd een maximale takdikte aan per machine. Deze maximale takdikte is natuurlijk niet geschikt voor continue gebruik met takken van deze diameter. Als wij bijvoorbeeld aangeven maximaal 10 cm takdikte dan kunt u deze hakselaar het beste gebruiken als de meerderheid van de takken niet dikker is dan 6 tot 8 cm.

Daarna bepaalt u nog de aandrijving van de hakselaar. Gaat u voor een benzinemotor, elektromotor of aftakas aandrijving.

Professionele hakselaar

In het assortiment vindt u ook enkele professionelere modellen zoals de Lumag HC10PRO-NL , HC15PRO-NL , PRO-22 S3 ,PRO-22 S8 en de wals hakselaar type Lumag HC15H-NL, HC15HZ-NL en HC20HZ-NL. Deze zijn prima geschikt voor professioneel gebruik door bijvoorbeeld een hovenier of tuinaanlegger.

Hoe beginnen met de hakselwerkzaamheden?

De meeste hakselaars maken gebruik van een mestrommel (duplex mestrommel).  Takken worden eenvoudig naar binnen getrokken door de 2 messen die op een rond draaiende messentrommel bevestigd zijn. De messen (in combinatie met de contra messen) verhakselen de ingevoerde takken. U kunt alle houtsoorten verhakselen maar geen snoeiafval van bijv. heesters, coniferen of varens. Zachter tuinafval is eventueel wel te verhakselen als er maar (hard) hout wordt mee ingevoerd.

Vul de hakselaar met benzine. Voor de 4-Takt motoren gebruikt u een normale benzine zoals E5 maar bij voorkeur de “Super benzine zoals V-POWER van Shell”. Uiteraard is ook voor deze motoren alkylaatbenzine het beste (zoals ASPEN4). Gebruik absoluut geen E10 benzine! Groot voordeel van Alkylaat brandstof is de houdbaarheid (tot wel 6 jaar). Normale benzine heeft een beperkte houdbaarheid en kan al snel voor motorstoringen zorgen.

Zorg ervoor dat de invoertrommel van de hakselaar schoon is en er geen takresten meer aanwezig zijn. Zet de machine altijd op de maximale snelheid!  Bij het invoeren van het materiaal is het belangrijk dat dit geleidelijk gebeurt. Dus u voert tak(ken) in via de invoertrechter, de machine begint met het verhakselen, u stopt na korte tijd even met invoeren door de takken tegen te houden zodat de machine het materiaal goed kan uitvoeren. Vervolgens gaat u weer verder met invoeren en herhaald deze procedure.

Er zijn ook wals hakselaars. De wals brengt het materiaal op een constante snelheid naar de messen waardoor u materiaal dus nooit te snel kunt invoeren.

Het is belangrijk dat u na gebruik de hakselaar altijd een aantal minuten onbelast laat draaien. Zo kunnen alle resten uit de hakselaar verdwijnen en wordt voorkomen dat deze resten een nieuwe opstart blokkeren.

Als de messen bot worden zal het invoeren steeds moeilijker verlopen. U kunt de messen omdraaien en daardoor nogmaals gebruiken. Ook het vervangen is eenvoudig. Na het kantelen van de invoertrechter dienen er alleen enkele bouten te worden losgedraaid.

Onderhoud

Om de levensduur van uw hakselaar te waarborgen is het onderhoud geven aan uw hakselaar van groot belang. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt een algemene- en veiligheidscontrole uitgevoerd waardoor grote reparatiekosten en onveilige situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. U kunt bij elke tuin- parkdealer of bij landbouwmechanisatie bedrijf uw hakselaar laten onderhouden.

Wat kunt u zelf uitvoeren voor het behoudt van uw hakselaar?

Bij het onderhoud aan uw hakselaar zijn een aantal zaken belangrijk:

- Het reinigen van de hakselaar.
- Het controleren van de toestand van de messen op de hakselaar.
- Het regelmatig vervangen en controleren van de olie in het motorblok.
- Het schoonmaken of eventueel vervangen van het luchtfilter.
- Algehele veiligheidscontrole.
- V-snaren controleren of afstellen.
- Draaiende delen en vetnippels smeren.
- Aftanken met Alkylaatbrandstof (mens- en milieuvriendelijke brandstof met lange houdbaarheid).

Kijk altijd in de (online) gebruiksaanwijzing, daar vindt u altijd een onderhoudsschema. Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw hakselaar.

Hakselaar kopen

Lees voor het kopen van uw hakselaar onze tips voor het kiezen van de juiste hakselaar. Hierdoor weet u precies waar u rekening mee moet houden en welke hakselaar het beste bij u past. De meest verkochte hakselaars zijn de hakselaars van PRO-22. Met name de benzine modellen PRO-22 S1 en PRO-22 S3 worden zeer veel verkocht. Deze machines verhakselen takken tot een maximale diameter van 10 cm. Daarnaast zijn ze voorzien van het unieke PRO-tech neuswiel en trekhaakaansluiting, voor eenvoudige verplaatsing. 

Advies

Wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan contact op, wij helpen u graag!

Video van onze meest verkochte hakselaar - PRO-22 S3